Sida 3 av 9

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 26 mar 2013, 21:53
av Stefan
@pneter, tycker din idé om kosttillskott känns helt lysande :respekt: Och skulle inte det räcka, får man väl ta till en "enkel malt" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tror du fixar näringen :respekt:
*drinking_cheers*

Re: Sv: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma

Postat: tis 26 mar 2013, 22:25
av Peter
Näringstillförseln är viktig när man börjar komma upp i ålder. Malt är källan till livets goda. Innehåller allt en vuxen man behöver. Resten finns väl på biltema :grin:

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 26 mar 2013, 22:53
av Stefan
Präxist *thumb_up*
Och om BT inte har det, garanterar jag att resten finns på Donken eller en äldre OK--mack :mrgreen:
CYA man *drinking_cheers*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 30 mar 2013, 16:26
av Stefan
I kväll blir det en rätt som jag kört några gånger under åren nu, och den gör alltid succé *thumb_up*

Lammfärsbiffar à la moi:

Färsen:
500 gram lammfärs
3-4 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
2 msk ajvar relish på burk (gärna den starka)
1 tsk spiskummin, malen (Mätte inte så noga här)
timjan, hackad eller torkad, dragon likaså. Örter behöver man inte vara försiktig med.
Lite citronsaft på flaska eller i "plastcitron"
salt och svartpeppar

Tsatsiki:
1/2 gurka, riven
salt, vitpeppar
3-5 dl grekisk/turkisk yoghurt, 10% (Arlas matlagningsyoughurt 8% funkar också)
3-4 st vitlöksklyftor (minst), finrivna eller pressade


Tillagning
1. Börja med Tzatzikin:
Rör ner vitlöken och lite vitpeppar i youghurten.
Lägg den rivna gurkan till tzatzikin i ett durkslag, salta och låt rinna av i en sil en kvart.
Krama ur återstående vätska ur gurkan och blanda med yoghurten.
Låt stå och dra åtminstone en timme, gärna längre.

2. Sätt igång potatisen så den hinner bli klar innan biffarna.

3. Blanda färsen med de övriga ingredienserna. Forma färsen till biffar.
Salta och peppra helt lätt på ytan och stek eller grilla tills de känns färdiga och har en fin yta.
Kör på rätt hög värme, de vill gärna släppa ifrån sig rätt mycket vätska...

Servera med t.ex. klyftpotatis, tzatzikin, lite ajvar och fefferoni till.
En sallad kan ju aldrig vara fel heller.

Var nu inte blyg med vitlöken i taztzikin! Den som har käkat den i Grekland, vet att det är något helt annat än mesandet man kan köpa färdigt på t.ex. ICA :mrgreen: Och, se till att den får stå och gona till sig ett bra tag innan förtäring, det är då du får fart på den *thumb_up*
Men visst, man kanske inte ska åka tunnelbana dagen efter :mrgreen: *drinking_cheers*

Re: Sv: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma

Postat: lör 30 mar 2013, 16:49
av Masterjojo
Jag brukar riva ner ett syrligt äpple med i tzatzikin. Har du inte testat så gör det. Annars så lät det gott 8-)

Skickat från min gröna gubben lur

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 30 mar 2013, 17:42
av Stefan
Intressant, det får jag allt testa. *thumb_up*
*drinking_cheers*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 04 jun 2013, 13:08
av Fibern
En god sås till framför allt vilt.

VILT-SÅS
1 dl rödvin
1 dl balsamico mörk
1 dl socker
1 dl vilt-fond
1/3 burk enbär
4 msk konc.vinbärsjuice
Koka upp rödvin, balsamico och socker till hälften (reducera)
Tillsätt viltfond och koka 5 min
Tillsätt 200 gr smör i etapper och salta
Smaksätt sedan med enbär, vinbärsjuice och ev. valfria kryddor (ev stöt enbären något, för bättre effekt)

Bon apetit
edit: det där med en dl socker känns i mesta laget, ett par msk borde räcka

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 15:13
av Fibern
Nu kan åter läsas om fusk i livsmedelsbranschen. I synnerhet köttbranschen. Huvudproblemet är väl egentligen inte om det är häst eller oxe, från Polen eller Irland. Problemet är ju tillförlitligheten till den jätte-industrin branschen utgör. I förlängningen kanske vi handlar kravmärkt kött som visar sig innehålla både antibiotika och bekämpningsmedel. :conf:
Tack o lov att man hämtar merparten av köttet i Västerbottniska skogar. Jag vet att jag skjuter en älg och att den är svensk och utan en massa tillsatser och gifter. 8)

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 17:02
av Nysse
Fibern. Hur är det med becquerellen i älgköttet?

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 17:51
av shadowgunnar
Och hur vet man om den är svensk norsk eller finsk?

Skickat från min HTC Incredible S med Tapatalk 4 Beta

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 18:45
av Fibern
@Nysse. Det kom fram ett par år efter Tjernobyl, att mätningar som gjorts på renar flera år före den katastrofen, visade på samma halter radioaktivitet i köttet. Så det vete tusan hur många år vi käkat "strålande" älgkött. Och dessutom påstods ju älgen i norra delarna av västerbotten inte ha förhöjda värden då, 1986.

@shadowgunnar. Nog för att älgar, främst tjurarna, kan vandra en hel del, men knappast från Finland eller Norge till västerbottens kustnära trakter. Möjligheten finns väl där alltid, men är nog försvinnande liten.
Ungefär som man sa förr angående riskerna för ett kärnkraftshaveri. :shock:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 20 aug 2013, 19:38
av Stefan
Å andra sidan, lirar det kula om klövdjuret du skjuter själv, slaktar själv, hängmörar själv, och därefter frysförvarar själv har sin födelseort i något av grannländerna :conf: Jag skulle då inte bry mig.

Men, jag håller med, är väl inget direkt freak på de här frågorna, men tycker att det börjar gå väl långt nu. Grillade ett par karréer i söndags, och tyckte allt de vattnade av sig rätt mycket under timman jag marinerade dem. Inte ver det mycket smak i dem inte :evil:

Och, vad man käkar på lunchkrogarna, vill man väl kanske helst inte veta :shock:

Visst, jag fixar säkert hästkött (det var väl t.ex. i det saltade "hamburgerköttet" man hade på mackan i barndomen?), men man vill ju inte få det salufört som nöt :evil:

Fick vatten på min kvarn om Donken i helgen i alla fall, rubrikerna var inte nådiga, så det får nog fortsätta vara endast i undantagsfall/nödfall. När man inte behöver smak, bara snabb bukfylla :(

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: fre 01 nov 2013, 10:41
av Fibern
Jag köpte för en dryg månad sedan en bit skinkstek, från hyllan med färska köttvaror. Lät biten ligga i kylen ett dygn och stekte den därefter i gryta. Och inte tror jag den var färsk. Kan ge mig den på att köttet varit fryst, för kött man fryser vattnar av sig i stora mängder vilket inte färskt kött gör. Jag fick ösa och ösa massor i början för att få stekbiten att brynas.
Nog fan fuskas det.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: fre 01 nov 2013, 11:19
av Fibern
Idag blir det älg-köttsoppa.
Antar att de flesta provat på köttsoppa. Inget märkligt men mycket närande och nyttigt. I alla fall enligt kostspecialister.
Ingredienserna varierar en hel del mellan olika tillämpare, men så här ser min ut. (och är god som på bilden nedan)

Kött, som får koka ca 1,5 timme tillsammans med en bit ben, ryggkota (gärna märgpipa) för att få ett fetare spad. Skumma av med hålslev.
Ca 700 g kött räcker till ca 3 liter soppa.
Hel svart- o kryddpeppar och salt under sista timmen kokning, varpå man kan plocka upp kryddkornen med hålslev, om så önskas.
Tärnad rotselleri, palsternacka och morötter, stoppas i under sista halvtimmen.
Potatis i bitar ca kvarten kvar.

Under tiden köttet kokar, rör ihop 3-4 dl mjöl med mjölk till en ganska tjock smet (palt-smet typ :lol: ) och salt, till klimpen. (Gillar du inte klimp så ge smeten till vildsvin eller någon älgjägare)
Gör små klimp i en matsked och släpp ner i soppan och låt koka ca 10 minuter.
Rör ner ett par dl hackad purjolök när det återstår ca 5 min.
Lyft av kastrullen, ställ på underlägg på bordet.
Äääät!

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 16 nov 2013, 12:30
av Fibern
Lördags-supe` bestående av hackade tomater, gurka, paprika, isbergsallad, lök tillsammans med vitlöks-ketchupdressing och bakpotatis. Och grädden på detta mos är förstås älgfile` i fonduegryta. Och till detta rött vin.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 16 nov 2013, 15:43
av Laffe
Mums!! Smaklig måltid och trevlig (h)älg :P :P :P :P :P :P

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 12 maj 2014, 23:06
av Fibern
Nu gävlar (eller hur Lasse-Ivaradero) är det dags skaka igång denna tråden igen. Skak skak skak skak! Så där. :wink:
Äta behöver vi ju oavsett hemma eller på resa.

Ett tips på en enkel men mycket god kall sås till fisk. Med fördel lax.

Tag creme fraiche och smaksätt den med citronmajonnäs.
Inte fel om du finhackar lite purjo och blandar ner heller. *drinking_cheers*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 12 maj 2014, 23:12
av Laffe
Haha, håller med dig Fibern Lät ju Gävligt gott det där...


Lasse from my iPhone

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 05:27
av mel
Finhackad lök, finhackat grönt äpple och creme fraiche. Åxå till lax!

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 13 maj 2014, 08:55
av Fibern
Absolut Mel. Det är i princip bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan prova med.
Prova ersätt äpple med krossad ananas. *thumb_up*