Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Hehe... det där är allt recept på norrländska det, Pitemål rentav
"En st, köttbit, lämplig till gryta."
"Ett gäng morötter"
Gillar det stuket Lite samma här, det får ju vara lite känsla med, man ser/känner väl vad som är lagom, å om det blev vaj första vändan, får man väl prova igen
"En st, köttbit, lämplig till gryta."
"Ett gäng morötter"
Gillar det stuket Lite samma här, det får ju vara lite känsla med, man ser/känner väl vad som är lagom, å om det blev vaj första vändan, får man väl prova igen
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Måste bara dela med mig av favoriterna i "Café Bärs". Ikväll lärde de oss allt om långkok... Ställ konservburken med Ravioli på elementet när du går till jobbet. När du kommer hem är den varm och god, äts direkt ur burken för att spara disk = Långkok
Det borde gå att fixa på resan eller hur? Ett litet fäste nära cylindrarna och när man parkerar så har man varmt käk.... How about that?
Det borde gå att fixa på resan eller hur? Ett litet fäste nära cylindrarna och när man parkerar så har man varmt käk.... How about that?
- mattias_wennberg
- C XLM#1
- Inlägg: 326
- Blev medlem: mån 15 aug 2011, 19:03
- Hoj: Varadero XL1000 -01
- Ort: Lysekil
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Får mig osökt att tänka på detta: Det börjar 1.57 in i klippet!
[youtube]o9vhGiSL904[/youtube]
[youtube]o9vhGiSL904[/youtube]
Mattias
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Nåja, jag skulle nog inte ta mig för att laga mat under huven på min Forester. Damm, olje- och bränsledofter...
Men visst är det fullt möjligt. Jag menar, funkar ju några timmar i en kokgrop under några skyfflar jord...
Men visst är det fullt möjligt. Jag menar, funkar ju några timmar i en kokgrop under några skyfflar jord...
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
GÖR DIN EGEN AIOLI.
Aioli är ju gott till mycket. Grillat kött-fläsk, fisk, grönsaker mm. Enkelt att göra själv och fritt från tillsatser.
4 dl rapsolja
2 äggulor
1-1/2 msk senap
1 msk citron ell. lime-saft
1 krm salt
!/2 krm vitpeppar
1-3 pressade vitlöksklyftor
Se till att ingredienserna är rumstempererade. Blanda ägg, senap, citrus-saft, salt o peppar i en skål. Rör medan du sakta häller i oljan, lite i taget, tills det börjar tjockna. Fortsätt hälla under omrörning med lite ökad mängd och rör ordentligt så att såsen blir slät och fin.
Pressa i önskad mängd vitlök, allt efter smak och behov.
Ät och njut.
Aioli är ju gott till mycket. Grillat kött-fläsk, fisk, grönsaker mm. Enkelt att göra själv och fritt från tillsatser.
4 dl rapsolja
2 äggulor
1-1/2 msk senap
1 msk citron ell. lime-saft
1 krm salt
!/2 krm vitpeppar
1-3 pressade vitlöksklyftor
Se till att ingredienserna är rumstempererade. Blanda ägg, senap, citrus-saft, salt o peppar i en skål. Rör medan du sakta häller i oljan, lite i taget, tills det börjar tjockna. Fortsätt hälla under omrörning med lite ökad mängd och rör ordentligt så att såsen blir slät och fin.
Pressa i önskad mängd vitlök, allt efter smak och behov.
Ät och njut.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
@Mattias, Top Gear kan ju vara bara så kul, men koka under huven...njaaa... *spygubbe*
@Hank, Burkravioli? Njaaa. så hungrig vet jag inte om jag blir...*Dito*
@Rydde, då ligger vi rätt nära varandras, min favvo:
2 st äggulor
3-5 st Rivna/pressade vitlöksklyftor
0,5 msk vitvinsvinäger
1 msk senap
2 dl rapsolja
Lagom salt och vitpeppar, dragon kan vara gott (lite åt bea-hållet)
Tillvägagångssätt valfritt, huvudsaken är väl att det blir gôttigt *slick-om-mun-gubbe* Det blir det om allt är rumstempererat när man börjar, och man inte har för brådis. Och gott till mycket ÄR det, yummie
@Hank, Burkravioli? Njaaa. så hungrig vet jag inte om jag blir...*Dito*
@Rydde, då ligger vi rätt nära varandras, min favvo:
2 st äggulor
3-5 st Rivna/pressade vitlöksklyftor
0,5 msk vitvinsvinäger
1 msk senap
2 dl rapsolja
Lagom salt och vitpeppar, dragon kan vara gott (lite åt bea-hållet)
Tillvägagångssätt valfritt, huvudsaken är väl att det blir gôttigt *slick-om-mun-gubbe* Det blir det om allt är rumstempererat när man börjar, och man inte har för brådis. Och gott till mycket ÄR det, yummie
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
- mattias_wennberg
- C XLM#1
- Inlägg: 326
- Blev medlem: mån 15 aug 2011, 19:03
- Hoj: Varadero XL1000 -01
- Ort: Lysekil
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Hehe, det var inte jag som kom på't!
Mattias
- Peter
- 1200cc
- Inlägg: 4083
- Blev medlem: tis 14 dec 2010, 17:45
- Hoj: Varadero XL 1000-01
- Ort: Uddevalla
- Kontakt:
Re: Sv: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma
Ungkarlsklassikern. Fiskpinnar i brödrosten och pulvermos med varmvatten från kranen är väl ingen höjdpunkt i gourmetlivet heller. Tur man inte är ungkarl längre. Mycket roligare att ha nån laga mat till.
Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
Peter
http://engstrom.bike/
http://engstrom.bike/
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Ojojoj, pneter...
Välkommen upp ur DET mörkret
Hoppas du har det bättre nu
Välkommen upp ur DET mörkret
Hoppas du har det bättre nu
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
- Peter
- 1200cc
- Inlägg: 4083
- Blev medlem: tis 14 dec 2010, 17:45
- Hoj: Varadero XL 1000-01
- Ort: Uddevalla
- Kontakt:
Re: Sv: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma
@ Stefan. Det var längesen sånt eländigt hände. Nu har man lärt sig lite om näringslära och jag tycker det är rätt så kul med matlagning. Men som en hårt arbetande familjefar så måste jag erkänna att det ibland slinker ner en falukorv och makaroner. Men då får man lägga till extra b-vitaminer i form av en välsmakande malt
Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
Peter
http://engstrom.bike/
http://engstrom.bike/
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
@pneter, tycker din idé om kosttillskott känns helt lysande Och skulle inte det räcka, får man väl ta till en "enkel malt"
Tror du fixar näringen
Tror du fixar näringen
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
- Peter
- 1200cc
- Inlägg: 4083
- Blev medlem: tis 14 dec 2010, 17:45
- Hoj: Varadero XL 1000-01
- Ort: Uddevalla
- Kontakt:
Re: Sv: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma
Näringstillförseln är viktig när man börjar komma upp i ålder. Malt är källan till livets goda. Innehåller allt en vuxen man behöver. Resten finns väl på biltema
Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
Peter
http://engstrom.bike/
http://engstrom.bike/
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Präxist
Och om BT inte har det, garanterar jag att resten finns på Donken eller en äldre OK--mack
CYA man
Och om BT inte har det, garanterar jag att resten finns på Donken eller en äldre OK--mack
CYA man
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
I kväll blir det en rätt som jag kört några gånger under åren nu, och den gör alltid succé
Lammfärsbiffar à la moi:
Färsen:
500 gram lammfärs
3-4 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
2 msk ajvar relish på burk (gärna den starka)
1 tsk spiskummin, malen (Mätte inte så noga här)
timjan, hackad eller torkad, dragon likaså. Örter behöver man inte vara försiktig med.
Lite citronsaft på flaska eller i "plastcitron"
salt och svartpeppar
Tsatsiki:
1/2 gurka, riven
salt, vitpeppar
3-5 dl grekisk/turkisk yoghurt, 10% (Arlas matlagningsyoughurt 8% funkar också)
3-4 st vitlöksklyftor (minst), finrivna eller pressade
Tillagning
1. Börja med Tzatzikin:
Rör ner vitlöken och lite vitpeppar i youghurten.
Lägg den rivna gurkan till tzatzikin i ett durkslag, salta och låt rinna av i en sil en kvart.
Krama ur återstående vätska ur gurkan och blanda med yoghurten.
Låt stå och dra åtminstone en timme, gärna längre.
2. Sätt igång potatisen så den hinner bli klar innan biffarna.
3. Blanda färsen med de övriga ingredienserna. Forma färsen till biffar.
Salta och peppra helt lätt på ytan och stek eller grilla tills de känns färdiga och har en fin yta.
Kör på rätt hög värme, de vill gärna släppa ifrån sig rätt mycket vätska...
Servera med t.ex. klyftpotatis, tzatzikin, lite ajvar och fefferoni till.
En sallad kan ju aldrig vara fel heller.
Var nu inte blyg med vitlöken i taztzikin! Den som har käkat den i Grekland, vet att det är något helt annat än mesandet man kan köpa färdigt på t.ex. ICA Och, se till att den får stå och gona till sig ett bra tag innan förtäring, det är då du får fart på den
Men visst, man kanske inte ska åka tunnelbana dagen efter
Lammfärsbiffar à la moi:
Färsen:
500 gram lammfärs
3-4 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
2 msk ajvar relish på burk (gärna den starka)
1 tsk spiskummin, malen (Mätte inte så noga här)
timjan, hackad eller torkad, dragon likaså. Örter behöver man inte vara försiktig med.
Lite citronsaft på flaska eller i "plastcitron"
salt och svartpeppar
Tsatsiki:
1/2 gurka, riven
salt, vitpeppar
3-5 dl grekisk/turkisk yoghurt, 10% (Arlas matlagningsyoughurt 8% funkar också)
3-4 st vitlöksklyftor (minst), finrivna eller pressade
Tillagning
1. Börja med Tzatzikin:
Rör ner vitlöken och lite vitpeppar i youghurten.
Lägg den rivna gurkan till tzatzikin i ett durkslag, salta och låt rinna av i en sil en kvart.
Krama ur återstående vätska ur gurkan och blanda med yoghurten.
Låt stå och dra åtminstone en timme, gärna längre.
2. Sätt igång potatisen så den hinner bli klar innan biffarna.
3. Blanda färsen med de övriga ingredienserna. Forma färsen till biffar.
Salta och peppra helt lätt på ytan och stek eller grilla tills de känns färdiga och har en fin yta.
Kör på rätt hög värme, de vill gärna släppa ifrån sig rätt mycket vätska...
Servera med t.ex. klyftpotatis, tzatzikin, lite ajvar och fefferoni till.
En sallad kan ju aldrig vara fel heller.
Var nu inte blyg med vitlöken i taztzikin! Den som har käkat den i Grekland, vet att det är något helt annat än mesandet man kan köpa färdigt på t.ex. ICA Och, se till att den får stå och gona till sig ett bra tag innan förtäring, det är då du får fart på den
Men visst, man kanske inte ska åka tunnelbana dagen efter
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
- Masterjojo
- 500cc
- Inlägg: 535
- Blev medlem: fre 13 jul 2012, 22:02
- Hoj: XL1000VA-11
- Ort: Mölnlycke
Re: Sv: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma
Jag brukar riva ner ett syrligt äpple med i tzatzikin. Har du inte testat så gör det. Annars så lät det gott
Skickat från min gröna gubben lur
Skickat från min gröna gubben lur
//Johan Johansson
Resenären ser det han ser, utflyktsdeltagaren ser det man visar honom.
Resenären ser det han ser, utflyktsdeltagaren ser det man visar honom.
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Intressant, det får jag allt testa.
Alla har vi våra egna mål med att köra hoj, mitt är att ha kul utefter vägen
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
En god sås till framför allt vilt.
VILT-SÅS
1 dl rödvin
1 dl balsamico mörk
1 dl socker
1 dl vilt-fond
1/3 burk enbär
4 msk konc.vinbärsjuice
Koka upp rödvin, balsamico och socker till hälften (reducera)
Tillsätt viltfond och koka 5 min
Tillsätt 200 gr smör i etapper och salta
Smaksätt sedan med enbär, vinbärsjuice och ev. valfria kryddor (ev stöt enbären något, för bättre effekt)
Bon apetit
edit: det där med en dl socker känns i mesta laget, ett par msk borde räcka
VILT-SÅS
1 dl rödvin
1 dl balsamico mörk
1 dl socker
1 dl vilt-fond
1/3 burk enbär
4 msk konc.vinbärsjuice
Koka upp rödvin, balsamico och socker till hälften (reducera)
Tillsätt viltfond och koka 5 min
Tillsätt 200 gr smör i etapper och salta
Smaksätt sedan med enbär, vinbärsjuice och ev. valfria kryddor (ev stöt enbären något, för bättre effekt)
Bon apetit
edit: det där med en dl socker känns i mesta laget, ett par msk borde räcka
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
-
- 1200cc
- Inlägg: 6173
- Blev medlem: tis 12 maj 2009, 21:11
- Hoj: Skeppshult 7 vxl -02
- Ort: Storkågeträsk
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Nu kan åter läsas om fusk i livsmedelsbranschen. I synnerhet köttbranschen. Huvudproblemet är väl egentligen inte om det är häst eller oxe, från Polen eller Irland. Problemet är ju tillförlitligheten till den jätte-industrin branschen utgör. I förlängningen kanske vi handlar kravmärkt kött som visar sig innehålla både antibiotika och bekämpningsmedel.
Tack o lov att man hämtar merparten av köttet i Västerbottniska skogar. Jag vet att jag skjuter en älg och att den är svensk och utan en massa tillsatser och gifter.
Tack o lov att man hämtar merparten av köttet i Västerbottniska skogar. Jag vet att jag skjuter en älg och att den är svensk och utan en massa tillsatser och gifter.
Anders//
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Det svåra är inte att köra fort. Det svåra är att väja vid behov.
CREA DIEM
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Fibern. Hur är det med becquerellen i älgköttet?
Serendipity
- shadowgunnar
- 50cc
- Inlägg: 105
- Blev medlem: ons 15 maj 2013, 19:55
- Hoj: Transalp XL650-01
- Ort: Örebro
- Kontakt:
Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm
Och hur vet man om den är svensk norsk eller finsk?
Skickat från min HTC Incredible S med Tapatalk 4 Beta
Skickat från min HTC Incredible S med Tapatalk 4 Beta
/Gunnar
Jo - jag åkte Honda shadow tidigare.
Honda GL1100 Interstate, 1981
Honda Transalp XL650, 2001
Honda NC750X 2016
Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle.
Jo - jag åkte Honda shadow tidigare.
Honda GL1100 Interstate, 1981
Honda Transalp XL650, 2001
Honda NC750X 2016
Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle.