Gjorde en variant jag gjort några gånger nu, smarrigt och uppskattat av andra också
Shepherd's pie, my take
Den blev riktigt god, smakar inte sämre dagen efter...
½ kilo lammfärs, eller om det inte finns, nötfärs
1 pkt bacon
1 fp krossade tomater
1 stor gul lök
2-3 klyftor vitlök
några potatisar
2-3 dl grädde eller mjölk
en slick matfett
Lite nymalen muskot
Salt, peppar och spiskummin
Ox- eller kalvfond
Worchestershiresås (viktig, den ska märkas och ger karaktär)
Hacka löken och skala vitlöksklyftorne
Skär ner bacon tvärs över i lagom bitar
Skala och koka potatisen
Stek färsen i lite matfett så den blir "färsig" (grynig)
Tillsätt bacon och låt den få lite färg och dela sig
Tillsätt lök och stek ett tag till
I med en skvätt fond, kanske någon matsked
Salta och peppra och slå i en rejäl skvätt Worchestershiresås (typ 1-2 Msk)
På med tomaterna och pressa i vitlöken och krydda med lite spiskummin
Dra ner på värmen under stekpannan och rör om ordentligt
Låt det nu stå och puttra ihop sig tills potatisen gått klart och moset är redo
Smaka av med ev. mer worstershiresås
Stompa eller pressa potatisen. Salta och peppra och tillsätt muskot, matfett samt grädde/mjölk till lagom konsistens, inte alltför stabbigt, under vispning/omrörning, beroende på önskad struktur. Lite västerbottenost i kanske?
Slå över köttfärsröran i en lagom stor ugnsform. Bre ut moset över.
Toppa med lite riven västerbottenost
In i ugnen på 225-250 grader med grillelement och låt anrättningen få en trevlig färg. En aning grillkrydda på toppen hjälper upp färgen, utan att dominera.
Låt formen stilla sig lite och servera med sallad
Smaklig spis