Sida 7 av 9

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 16 jan 2016, 23:22
av Stefan
Hoppas det smakade, Ivar *thumb_up* Om inte annat lär ju "spadet" ha smakat ypperligt :D

Googlade upp recept på det, ser ut att vara en rejäl procedur att tillaga det :shock:

Rimma, torka, blötlägg, ångkoka och grilla, 6 dagar totalt, jisses :shock: :shock: :D

Men, lamm ÄR gott *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 feb 2016, 21:54
av Stefan
Gjorde en variant jag gjort några gånger nu, smarrigt och uppskattat av andra också :D

Shepherd's pie, my take

Den blev riktigt god, smakar inte sämre dagen efter...

½ kilo lammfärs, eller om det inte finns, nötfärs
1 pkt bacon
1 fp krossade tomater
1 stor gul lök
2-3 klyftor vitlök
några potatisar
2-3 dl grädde eller mjölk
en slick matfett
Lite nymalen muskot

Salt, peppar och spiskummin
Ox- eller kalvfond
Worchestershiresås (viktig, den ska märkas och ger karaktär)

Hacka löken och skala vitlöksklyftorne
Skär ner bacon tvärs över i lagom bitar

Skala och koka potatisen

Stek färsen i lite matfett så den blir "färsig" (grynig)
Tillsätt bacon och låt den få lite färg och dela sig
Tillsätt lök och stek ett tag till
I med en skvätt fond, kanske någon matsked
Salta och peppra och slå i en rejäl skvätt Worchestershiresås (typ 1-2 Msk)
På med tomaterna och pressa i vitlöken och krydda med lite spiskummin
Dra ner på värmen under stekpannan och rör om ordentligt
Låt det nu stå och puttra ihop sig tills potatisen gått klart och moset är redo
Smaka av med ev. mer worstershiresås

Stompa eller pressa potatisen. Salta och peppra och tillsätt muskot, matfett samt grädde/mjölk till lagom konsistens, inte alltför stabbigt, under vispning/omrörning, beroende på önskad struktur. Lite västerbottenost i kanske?

Slå över köttfärsröran i en lagom stor ugnsform. Bre ut moset över.

Toppa med lite riven västerbottenost

In i ugnen på 225-250 grader med grillelement och låt anrättningen få en trevlig färg. En aning grillkrydda på toppen hjälper upp färgen, utan att dominera.

Låt formen stilla sig lite och servera med sallad

Smaklig spis *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 20 feb 2016, 23:50
av Ralf-FIN
Dendär är faktiskt riktigt god Stefan *thumb_up*

Det bästa med Shepherds pie är ju faktiskt att man kan enkelt göra den med sin favorit-köttfärssås. Jag är ju så pass välsignad att jag har stor tillgång till både älgkött och highland-cattlekött...och det fungerar lika bra med vilket kött som helst.

Så utan att göra det kompliserat så är Shepherds pie receptet ett riktigt bra sätt att få in smaken i potatismoset och att det blir ostgratinerat o jeekligt gott *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 21 feb 2016, 18:49
av Stefan
Kul, då är vi två som gillar den.

Och självklart, ju bättre färs, desto bättre resultat. Värt att lägga lite krut på moset också, det är ju trots allt ganska lättlagad mat *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 21 feb 2016, 19:04
av Stefan
Njaaa... Inte helt enig där :D I lumpen (som fanns en gång på världen) var jag kokgruppchef och då gjorde vi mycket lapskojs. I princip salta biten, lök och potatismos. Effektivt i snuskburkarna i fält var väl det bästa man kunde säga om det :D

Höjdpunkterna var när man fick steka renskav, då var man bra mätt när det var dags att servera, sehr mumsich!!! *yes* :mrgreen:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 22 feb 2016, 06:29
av Fibern
I lumpen (som fanns en gång på världen) var jag kokgruppchef
Hallå där Stefan. GIVAKT!
Här är en till som var kokgruppchef. Mtrl-kompani Ing3 boden. Tre kockar på 175-mannakompani.
Fy tusan för den befattningen. Handlade mindre om matlagning och mer om utfodring.
Slita från 3-4 på morron till 23 på kvällen. Stå och skära 40 kilo korv-jävlar eller halvfruset fläsk på vintern, så att man till slut inte märkte om det var ett finger eller fläsket som låg under kniven.
Mina mest bortkastade 10 månader någonsin.
MANÖVER!

Annars är matlagning för mig en sorts filosofi. Vet jag inte vilken krydda som passar till olika ingredienser, så luktar jag mig fram till någon/några som känns bra. Och det funkar.
Mat ska tillredas varsamt oavsett vilken tid det tar.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 22 feb 2016, 10:23
av Ralf-FIN
Snudd på OT men kanske lite matrelaterat ändå...

En av de första gångerna i livet man lärde sig hur nyttigt det var att ha bra kontakter var ju just i lumpen. Då tänker jag just på det faktum att man hade det fan så mycket bättre än andra när man var ute i fält då man kände kockarna och man med jämna mellanrum kunde ta sig en sväng till "köket" *thumb_up*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 22 feb 2016, 18:37
av Stefan
Fibern, själv låg jag på A8 i Boden :D Kanske hågot år efter dig, men... LEDIGA!

Och joodå, minns allt att man skulle upp i svinottan för att hacka hål i isen på vattenförrådet och försöka få fyr under köket :ffs Campinglivet var väl ingen höjdare det heller, kokheta fötter och kallt runt skallen.

Men man behövde ju inte svälta i alla fall :D

@Ralf, det där har jag absolut inget minne av, att polare skulle få fördelar :naughty: *visslar* :naughty:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: mån 22 feb 2016, 23:31
av Stefan
Cool :D Ja, i min årskull kom låg det folk från överallt söder om Dalälven... och typ 2 norrlänningar. Det sas att norrlänningarna hamnade på I1 i Kungsängen i stället. Smidigt som alltid.

Kvartermästare? Vad gör månne en dylik? :conf: Nå't med käk det också?

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 23 feb 2016, 07:26
av Fibern
Kvartermästare? Han sköter väl logistiken och ser till att det hela tiden finns mat, bränsle, ved och liknande.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 23 feb 2016, 09:39
av Jokern
Skye skrev:Kvartermästare är kompaniets morsa fick jag en gång förklarat.
Fixar och servar med allt för att få det vardagliga att fungera.....
Då kanske "nån" hade kollat upp din förtid innan dem drog på Fjellturen 2015 *face*

Men så skall det inte vara på årets Fjelltur, "ALLA TAR HAND OM SITT EGET"

Lite OT.. Jag vet, men värt att poängtera... OT...

Det handlade ju ändå om mat (och skräp) *face*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 23 feb 2016, 14:30
av Ralf-FIN
Ja nån sorts koll ville ju Skye i alla fall påvisa att han hade då det skulle inhandlas bacon vid Riksgränsen i somras. Vill minnas att det blev lite mycket där först :D

Men frågan är ju också förstås... KAN det bli för mycket bacon?

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 23 feb 2016, 15:16
av Ralf-FIN
Javisst ja... Det var ju då det skulle stekas där ute på Lofoten på morronen ju. Å mycket blev det visst ändå som det ju framgår på nån bild :lol:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 23 feb 2016, 18:24
av Peter
Jag trodde ju att vi skulle ha frukost för män!
Inte nån fjollig frökenfrukost :rock-on

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: tis 23 feb 2016, 18:26
av Stefan
Aha, chefen alltså :D

F.ö. är jag helt enig med Jokern, i år beter vi oss som vuxna individer i stället *thumb_up* Turen hinner vi lätt ändå.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: lör 12 mar 2016, 20:16
av Jokern
Jag vet inte om det är rätt tråd jag lägger denna i, annars kanske admin kan göra en "Hälso tråd"..
Men det handlar om ett gammalt hus råd om att må bra..
Jag håller precis på att göra en sådan här, för min mage..
Sedan jag fick tagit min gallstens påse, har min mage varit mycket orolig, samt att jag har varit mycket svag för godis, detta är en dålig kombo..
Så nu har jag dragit mycket ner på min konsumtion av godis och försöker att äta så lite kolhydrater som möjligt..

Så jag fick tipset att göra en "INGEFÄRASHOT" och dricka detta varje dag i ett snapsglas..

Så här ser receptet ut:

Ingredienser
1 liter
200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 st citroner
1 st chili (grovt hackad - och kan uteslutas)

Så här gör du
Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet.
Värm upp (nästintill sjuda, men aldrig över 60 grader) i 20 minuter.
Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner.
(Jag gillar att ha i chili - men det blir rätt starkt och kan absolut uteslutas. Chili är dock bra för förbränningen.)
Sila av ingefäran och blanda i honungen medans det fortfarande är ljummet.
Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 13 mar 2016, 10:41
av Jokern
Nu kan jag säga att jag smakat på denna "SHOT" och den får ju en att vakna *virrig*
Den bränner bra hela vägen ner och smakar inte honung, om ni undrar *face*
Men jag ger den en månad och ser hur den klarar sig ( eller hur jag klarar mig )..
Länk till nån som kör denne varje dag :
http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/2015/ ... -morgonen/

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 13 mar 2016, 19:05
av Stefan
Jokern, tror den skulle vinna på en skvätt blended whisky, jag :D

Fast... kanske inte till frukost då *visslar*

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 13 mar 2016, 19:10
av Peter
@Stefan. Whisky blandas aldrig :rtfm
Skäms på sig :naughty:

Re: Mat-tråden, tips på resmat, recept, favoritmat hemma mm

Postat: sön 13 mar 2016, 21:36
av Stefan
:mrgreen: :mrgreen:
Jo, en blended tycker jag nog kan funka till att blanda. En single malt...NEVER! En droppe vatten bara, that's all *yes* *thumb_up*

Visst, det finns ju bra blended, men... *visslar* Fast då föredrar jag en bra vatted malt, den blandas inte heller :D

Å andra sidan, i Jokerns trolldryck kan man nog lika gärna ha en skvätt vodka, eller rent av brännvin *visslar*